Potpisana još tri ugovora za vododvodnu infrastrukturu

Potpisana još tri ugovora za vododvodnu infrastrukturu

Danas su u Općini Tešanj potpisani ugovori za projekte koji se finansiraju iz sredstava vodnih naknada ZDK za 2020. godinu uz učešće Općine Tešanj. Radi se o projektima vrijednosti  oko 260  000 KM.

Prema riječima Suada Huskića, Općinskog načelnika ovo su završni ugovori iz plana kapitalnih ulaganja u ovoj kalendarskoj godini te ističe:

”Prošli ponedjeljak smo potpisali jedan dio tih ugovora, danas još tri nova ugovora i preostalo nam je još da nakon Nove godine, otvorimo pristigle ponude za tender za kanalizaciju. Danas smo potpisali ugovore koji obezbjeđuju gradnju novog bunara i potrebnih instalacija za vodovod Kalošević. Nadamo se da će ovo obezbjediti dovoljne količine pitke vode za vodovod Kalošević, kojim trenutno upravlja MZ. Osim toga danas smo potpisali ugovor I za gradnju rezervoara za MZ Mrkotić, tamo smo pustili bunar i sad nam treba još proširenje rezervoara, kako bi oni imali stabilnost u vodosnabdijevanju, kako eventualno ne bi dolazilo do redukcija, I posljednji današnji ugovor se odnosi na projektovanje dugoročnog vodosnabdijevanja za mjesne zajednice Karadaglije I Jablanica. Ovo su sve projekti koji su naslonjeni na strategiju razvoja, a ovim posljednjim projektima želimo da proširimo mrežu vodosnabdijevanja”

Ugovorima je predviđena:

  • izrada Idejnog i Glavnog projekta dugoročnog snabdijevanja vodom MZ Jablanica i MZ Karadaglije, izvođač radova grupa d.o.o. IBIS Zavidovići I HKP Consulting d.o.o. Banja Luka,
  • Izgradnja bunara, pumpne stanice i tlačnog voda za MZ Kalošević. izvođač radova je Konzorcij AB trans Tešanj I Nedjing d.o.o. Tešanj i
  • Izgradnja rezervoara V=100m3 sa cjevovodom za Mrkotić izvođač radova je Inter d.o.o. Tešanj.

Kako je za ZOS radio kazao Fikret Hukić, predstavnik MZ Kalošević, stanovnici u ovom naseljenom mjestu su sretni jer je došlo do realizacije ovog ugovora, te se nadaju da će novi radovi obezbjediti dovoljne količine pitke vode, jer kako ističe dosada je voda u ovom naselju bila tehnička voda i njene količine nisu zadovoljavale svakodnevne potrebe stanovnika.

Većim dijelom navedeni projekti se finansiraju iz sredstava vodnih naknada ZDK, jednim dijelom Općine Tešanj i u ovom trenutku sredstvima koje je obezbjedila MZ Mrkotić za projekat koji će biti realizovan u ovoj mjesnoj zajednici.