Inter iz Tešanja: Već 30 godina grade objekte za druge, uskoro će i vlastite

Inter iz Tešanja: Već 30 godina grade objekte za druge, uskoro će i vlastite

Inter d. o. o. Tešanj počeo je 1990. godine raditi na poslovima građevinarstva. Uspješno završenih 412 projekata dovelo je do toga da kompanija danas sarađuje sa najvećim bh. firmama i izvodi radove na nekim od najprepoznatljivijih objekata u BiH. Posao su konstantno širili pa tako danas imaju vlastitu betonaru, transportnu jedinicu, pogon za proizvodnju ALU i PVC stolarije, trgovinu građevinskog materijala i trgovinu autodijelova.

Kompanija je prošle godine ušla i u energetski sektor, a uz sve to, najavili su i izgradnju vlastitih objekata za tržište.

„Inter d. o. o. Tešanj je osnovan 1990. godine pod nazivom Inter Matuzići Doboj Jug i od svog osnivanja prilagođavao je oblik organizovanja i poslovanja zakonskoj regulativi. Od osnivanja naša osnovna djelatnost je građevinarstvo – visokogradnja. Poslujući i razvijajući tu djelatnost, razvijale su se i druge prateće djelatnosti. Dosta smo ulagali u razvoj. Osigurali smo vlastite resurse i time zaokružili kompletan proces obavljanja građevinske djelatnosti, tako da danas raspolažemo vlastitom betonarom, transportnom jedinicom, pogonom za proizvodnju ALU i PVC stolarije, vlastitim skladištem, trgovinom građevinskog materijala i trgovinom autodijelova“, rečeno je za Poslovne novine u ovoj kompaniji.

Zahvaljujući tome, danas su jedan od lidera u proizvodnji i ugradnji PVC stolarije i betona, ali i jedna od najbrže rastućih kompanija u Bosni i Hercegovini.

Prošle godine značajno su povećali obim poslovanja, rasli su i prihodi, a trend stalnog rasta primjetan je i u broju zaposlenih. Trenutno ih je 100, raznih struka i zanimanja.

„Naša kompanija je među prvima koje su izrađivale ALU i staklene fasade, a od niza objekata na kojima smo radili izdvajamo staklene fasade na objektima Penny Plus Sarajevo, PVC stolariju na stambenim kompleksima Tibra Pacific Otoka, ALU stolariju i fasadu na objektu servisnog centra KAM i BUS Vlakovo“, kaže za Poslovne novine direktor Dino Ahmić.

Trenutno rade na nekoliko velikih projekata, među kojima su Tržni centar Bingo Maglaj, Tržni centar DMDE Brijesnica, stambeno-poslovni objekat Ege Matuzići te stambeno-poslovni objekat EMA Jelah.

Iako je monolitna gradnja, kao osnovna djelatnost, i dalje zaštitni znak kompanije, Inter d. o. o. Tešanj ulazi i u nove sektore poslovanja.

”Investirali smo u jedan novi segment poslovanja kompanije i pustili u rad solarnu fotonaponsku elektranu kapaciteta 20kWa. U budućnosti planiramo izgradnju vlastitih objekata za tržište i modernizaciju postojećih kapaciteta”, zaključio je Ahmić.

Inače, pod nazivom Inter d. o. o. Tešanj posluju od kraja 2012. godine kada je izvršena promjena naziva i sjedišta Društva. Ovim promjenama prethodila je smrt prvog osnivača i direktora Društva Šemse Ahmića. Sadašnji vlasnik Društva sa stopostotnim udjelom u vlasništvu je Muharem Ahmić, dok je direktor Dino Ahmić. Kompanija je sa povezanim licima vlasnik 90 posto dionica privrednog društva DC d. d. Kraševo Tešanj, Šema d. o. o. Tešanj.

Galerija slika

https://inter.ba/portfolio/stambeno-poslovni-objekat-ema/